Toimintaterapia


Toimintaterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, joka perustuu terapeutin ja asiakkaan väliseen vuorovaikutukseen sekä toiminnan terapeuttiseen käyttöön. Toimintaterapian tavoitteena on edistää ja ylläpitää toimintakykyä sekä mahdollistaa osallistuminen ja suoriutuminen arjen toiminnoissa.

Toimintaterapiassa huomioidaan yksilöllisesti asiakkaan kehityksellinen taso, mielenkiinnon kohteet, vahvuudet sekä arjessa esiin nousevat haasteet. Terapiakeinot suunnitellaan muun muassa asiakkaan mielenkiinnon kohteet huomioiden, jotta toiminta on asiakkaalle merkityksellistä ja motivoivaa. Terapiakeinoina voi olla esimerkiksi leikkejä, pelejä, luovia menetelmiä ja konkreettisesti arjen toimintojen harjoittelua.

Terapiajakson alkuvaiheessa laaditaan terapialle yksilölliset, arkeen linkittyvät tavoitteet. Tavoitteet laaditaan yhdessä asiakkaan ja lähiverkoston kanssa. Tavoitteet voivat liittyä esimerkiksi omatoimisuuden, tarkkaavuuden, toiminnanohjauksen, sosiaalisten taitojen tai tunnetaitojen vahvistamiseen. Terapiajakson aikana tehdään yhteistyötä niin asiakkaan perheen kuin päiväkodin tai koulun henkilöstön kanssa. Terapiakäynnit toteutuvat koti-, päiväkoti- ja koulukäynteinä.

Toimintaterapiaan voit ohjautua

  • Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun soten maksusitoumuksella

  • Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen päätöksellä

  • Vakuutusyhtiöiden maksamana

  • Itsemaksavana asiakkaana

Asiakaspaikat täynnä. Voit tiedustella jonotilannetta puhelimitse. (Päivitetty 10.10.2024).